top of page

Wat is het verschil tussen de camera’s op de iPhone

Er zitten natuurlijk wel wat verschillen tussen de camera’s op de iPhone, anders had Apple er geen 3 achter op de iPhone 12 Pro Max ‘geplakt’. Maar wat maakt nou een goede camera? Hieronder leggen we het voor je uit.Wat zijn Megapixels (MP)

De term Megapixels ken je misschien wel maar deze MP’s spelen tegenwoordig niet zo’n grote rol meer als ze dat vroeger deden. Sinds de iPhone 6s hebben alle iPhones 12 MP achter camera’s.
Megapixels zijn 1 miljoen pixels en is de resolutie van de sensor van de camera. Dit staat niet altijd gelijk aan hoe scherp de foto is en er zijn veel factoren die voor een goede foto zorgen.

Enkele technische kenmerken uitgelegd:


  • Digitale zoom

Als je een foto heb gemaakt en je zoomt in dan wordt de foto al snel wazig. Dit gebeurt ook wanneer je iPhone bijvoorbeeld maar 1 camera heeft. Omdat de lens elementen niet fysiek verplaatsen wordt de resolutie lager wanneer je inzoomt.
  • Optische zoom

Bij een fotocamera (bijv. een spiegelreflexcamera) zie je vaak een lens waarmee je kan inzoomen. In deze lens verschuiven dan de lenselementen om optisch in te zoomen, zo verlies je dus geen resolutie/kwaliteit.
  • Ultra Groothoek (Wide angle)

Dit is de meest uitgezoomde lens op je iPhone. Je kunt veel kwijt op de foto maar het nadeel is dat je vaak de rechte lijnen een beetje krom ziet lopen, de foto vervormd omdat er zover is uitgezoomd.
  • Groothoek (Wide)

Dit is het zoomniveau dat je gewend bent om op je iPhone camera te zien. Deze lens is ongeveer te vergelijken met het zoomniveau van je ogen. Het heet een groothoek omdat in de fotografiewereld standaarden zijn voor deze zoomniveau’s.
  • Telelens (Telephoto)

Dit is de meest ingezoomde lens op je iPhone. Het is een wijd bereik waar een telelens kan onder vallen. Zo kan de lens een 2x zoom mogelijkheid hebben maar ook een 10x of zelf 50x zoom op andere smartphones.
Wanneer je een iPhone hebt met 2 camera’s is de iPhone voorzien van een Groothoek en een Telelens. Heeft je iPhone 3 camera’s, dan is die ook voorzien van de Ultra Groothoek lens. Dit geldt niet voor de iPhone 11 en 12 (mini), deze hebben een Groothoek en Ultra Groothoek.


  • LiDAR sneller focussen bij weinig licht

De Apple iPhone 12 Pro (Max) en de 13 Pro (Max) hebben een leuk trucje, deze hebben namelijk LiDAR technologie. Dit zorgt voor accurate diepte herkenning d.m.v. laserpulsen, dit werkt ook in het donker. Dit betekent dat de camera door gebruik van LiDAR accuraat kan scherpstellen en zelfs bij weinig licht.

Welke iPhone heeft de beste camera?


Hieronder een overzicht met de camera specificaties per iPhone

Model iPhone

Groothoek

Telelens

Ultra groot hoek

Optische zoom

iPhone 13 Pro Max

6x

iPhone 13 Pro

6x

iPhone 13

2x

iPhone 13 Mini

2x

iPhone 12 Pro Max

5x

iPhone 12 Pro

4x

iPhone 12

iPhone 12 Mini

iPhone SE 2020

iPhone 11 Pro Max

4x

iPhone 11 Pro

2x

iPhone 11

iPhone XR

iPhone XS Max

2x

iPhone XS

2x

iPhone X

2x

iPhone 8 Plus

2x

iPhone 8356 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page